Beskrivning av Behandlingar

Ansiktsbehandling

Ansiktet rengörs och hudtyp bestäms av eleven. Om man vill kan ögonbryn och fransar färgas i detta skede. Ansiktet ångbadas och porer töms, därefter får man en ansiktsmask som passar hudtypen och därefter kan man få lite kort massage. Ansiktsbehandlingen avslutas med att man får en ansiktskräm som är anpassad till hudtypen.
Se Ansiktsbehandling på You Tube

Epilering

Epilering är en metod för att permanent ta bort hårstrån från huden. Hur effektiv behandlingen blir på dig beror på var i växtfasen hårstråna som epileras befinner sig. Metoden är långt ifrån smärtfri, men brukar vara mycket billig på elevsalonger, och hårstråna ska förhoppningsvis vara borta för alltid efter behandlingen! Epilering går till genom att den blivande hudterapeuten sticker in en guldpläterad nål i hårsäcken där hårstrået ska avlägsnas från. Via nålen tillförs en svag elektrisk spänning, och även en mycket liten mängd lut. Spänningen och lutet tar dels bort hårstrået i hårsäcken, men tar också bort hårsäckens förmåga att producera nya hårstrån.

Musik

Om man är barn kan man söka till instrumentundervisningen, är man vuxen får man hålla tillgodo med sång-, musikteori- eller rytmikundervisning. Instrumentundervisning går till på samma sätt som på de kommunala musikskolorna, men grupperna är i regel mindre. Musikteoriundervisningen börjar av praktiska skäl med en nivågruppering, eftersom flera grupper undervisas parallellt. Rytmik finns även det som undervisning i olika grupperingar, men endast en är öppen att söka för alla. De andra kan vara för en redan existerande kör, en grupp ålderspensionärer eller någon annan målgrupp. Sång är öppet att söka för alla över 13 år. Det finns tonårsgrupper och grupper för vuxna (över 18 år). Det finns även undervisning i solosång – både klassiskt och popp/jazz. Är man kvinna är det svårt att få en sådan plats, men som man är det enkelt eftersom det råder underskott på män som söker sig till övningsundervisningen. Har man valt solosång blir man kallad till en slags uppsjungning, då man får sjunga ett stycke för en grupp studenter (blivande lärare i sång), och om det är någon av studenterna som tycker man kan vara ett lämpligt objekt att öva på, får man solosångsundervisning under ett år till ett mycket moderat pris. Söker man till någon av grupperna behöver man inte sjunga upp för att komma med i gruppen som övningselev.

Optiker

Även blivande optiker behöver folk att öva på! Optikerelever är i regel flera när de provar ut glasögon-/lins- receptet, sedan har de också tillgång till sina välkvalificerade lärare om de behöver handledning. Man får räkna med att det tar längre tid att få ett recept av en optikerelev, men resultatet kontrolleras alltid av deras lärare/handledare. I princip går det till på samma sätt som när man går till en färdigutbildad optiker, men huvudsyftet är inte att hitta snygga glasögonbågar, utan att få ett recept som passar synkorrigeringen man behöver på sina ögon.

Sminkning

Sminkning är en rätt avancerad metod, kanske inte svår men det kräver god kommunikation med modellen (kunden) om resultatet ska bli tillfredställande för denne. Metoden är så gott som smärtfri, om man bortser från eventuella puderkorn i ögat som kan vara väldigt irriterande till man får bort dem. Sminkning går till så att den blivande hudterapeuten bestämmer hudens färg – gul- eller vit- nyanserad, samt därefter bestämmer en kompletterande ögonskugga i förhållande till hudens och öronens färg. Förhoppningsvis pratar den blivande hudterapeuten med dig i detta läge och ger dig förslag på färgerna som ska användas. Är ni överens om att färgerna borde passa, går du senare från behandlingen som en nöjd kund! Man får underlagsfärg, ögonskugga, rouge, läppstift och ögonbrynsfärg under behandlingen, och det är ett roligt sätt att lära sig vilka färger man passar i!

Vaxning

Vaxning är en metod för att tillfälligt avlägsna hårstrån från huden. Metoden gör att man kan få kvar några korta hårstrån som inte vaxet har lyckats få med sig. Metoden är relativt smärtfri, men det beror på området som vaxas och hur skicklig den blivande hudterapeuten är. Vissa områden gör ont att vaxa oberoende av vem som gör det. Vaxning går till så att området tvättas av om det behövs och talkas vid behov, sedan smetas ett tjockare eller tunnare lager upphettat vax ut på hudytan där hårstråna ska avlägsnas från. Vaxlagret är beroende av vilken avlägsningsmetod som ska tillämpas. En metod är att använda ett tjockt vaxlager och sedan hastigt avlägsna hela den stelnade vaxkakan, en annan metod är att applicera ett tunnare vaxskikt för att sedan hastigt avlägsna vaxet och hårstråna med hjälp av pappers-/tyg- remsor. Resultatet blir det samma, men metoderna varierar.